V šprinte mužov na MS v biatlone zlato pre Nóra Svendsena, 30. Kazár

10.02.2013 Celý región

Nové Město na Morave 9. februára (spravodajca TASR) - Majstrom sveta v šprinte sa stal v Novom Měste na Morave nórsky biatlonista Emil Hegle Svendsen. Na 10 km trati ho od strieborného Francúza Martina Fourcada ho delilo 8,1 sekundy a od bronzového Slovinca Jakova Faka 11,2 sekundy.

Zo štvorice slovenských mužov bol najviac v popredí 30. Matej Kazár (+1:36,4), 50. skončil Pavol Hurajt (+2:14,2) a 59. Miroslav Matiaško (+2:35,8). Ako jediný nepostúpil do nedeľnej stíhačky 92. Martin Otčenáš (3:39,8).

Nór Emil Hegle Svendsen nebol neomylný, druhý stojkový výstrel mu uletel, no nič významné v konečnom účtovaní neznamenal. V areáli Vysočina vietor opäť na strelnici vystrájal a mnohým biatlonistom zo 136 štartujúcich odfúkol nádeje. Svendsen bežeckú formu dokonale vyladil a aj keď často ťahal oproti Francúzovi M. Fourcademu v pretekoch SP za kratší koniec, tentoraz ho zdolal o 8,1 sekundy. Prognózy jasne predurčovali túto dvojicu za najväčších favoritov, v sezóne sa zoradili na čele SP, obaja zhodne zastrieľali, a tak rozhodovali rýchle lyže.

Obhajcovi titulu M. Fourcademu uniklo zlato pri štvrtom stojkovom výstrele, rýchlejší od neho boli okrem Svendsena aj Malyško a Fak, no Francúz vo finiši naplno zabral a mohol sa tešiť zo striebra. Na prvých dvoch miestach sa zopakovalo poradie z vlaňajších MS v Ruhpoldingu, na 3. priečke Švéda Bergmana vystriedal Slovinec Fak.

Nór Svendsen aj vlani v areáli Vysočina v pretekoch SP zvíťazil v šprinte a vydarenú generálku pretavil o rok neskôr na zlaté predstavenie. Vo svojich 27 rokoch má vo svojej vitríne slávy už osem titulov majstra sveta, spolu so ZOH jubilejných desať a v Novom Měste na Morave po zlatom štafetovom mixe sa ovenčil druhým titulom. Naplno zabral aj jeho slávny krajan Björndalen, ktorému na 4. mieste chýbalo od bronzu 8,7 sekundy.

Slovenský biatlon sa príliš netešil, no ani nesmútil. Na 30. mieste Matej Kazár doplatil na štyri trestné okruhy (3-1), keď netrafil v ležke prvý, štvrtý a piaty terč, v stojke piaty. Jeho bežecká fazóna však bola obdivuhodná, dosiahol ôsmy najlepší čas zo všetkých, o to viac ho mrzeli nepresné rany. Na 50. priečke sa Pavol Hurajt pozastavoval najmä nad pomalším behom, strelecky nástrahy strelnice zvládol (0-1), keď nevyčiernil len prvý terč v stoji. Aj 59. Miroslav Matiaško sa ešte kvalifikoval do nedeľnej stíhačky ((1-1), prvý ležkový a prvý stojkový terč mu odoprel poslušnosť a aspoň si splnil základný cieľ. Najviac smútko okolo seba vyžaroval 92. Martin Otčenáš (3-2), ktorého nepríjemný točivý vietor na strelnici najviac prekvapil.

Matej Kazár veľa netrafil. "To áno, naozaj veľa, bolo to na škodu, ten vietor ma dosť zaskočil. Nevyšlo mi to podľa predstáv, nezareagoval som správne na zmenu, myslel som si, že je mierny vietor, no asi tak nebolo. Na trati mi kričali, že dobre bežím, štyri trestné okruhy mi však veľa na čase pridali. A ten úplne posledný netrafený terč bol aj o tom, že som sa videl predčasne na trati, tak som ho uponáhľal. Je mi to ľúto, tréningy napovedali na niečo iné, zabojujem ešte v stíhačke, kde si trúfam veľa zmazať zo straty."

Miroslav Matiaško si vylieval srdce trochu inak. "Bolo to naozaj ťažké. Po chorobe som nerozbehaný a som rád, že aspoň si zapretekám v stíhačke. Netrafil som prvé výstrely, na ležke mi fúklo zľava, cvakol som proti vetru, myslel som si, že vietor je silnejší, čiže bolo to zbytočné. V stojke som len zaváhal, viac ma mrzí ležka. Niekomu na strelnici fúklo, inému nie, bolo to aj o šťastí."

Pavol Hurajt vlani v pretekoch SP na rovnakom mieste skončil 24-tý a nazbieral najviac pohárových bodov v sezóne. Teraz pri porovnaní výrazne klesol a presne vedel, prečo. "Išlo sa mi dobre, škoda netrafenej jednej rany, podmienky však boli dosť ťažké. Celé preteky som odbehol sám, nemal som sa s nikým možnosť potiahnuť. Byť v šesťdesiatke a postúpiť do stíhačky je len čiastočný úspech, žiadny dôvod na radosť. Doplatil som na beh, neviem, kde je chyba, chce to všetko zanalyzovať a rozhodnúť sa, čo ďalej. Na strelnici som si trochu upravil mieridlá, ukázalo sa, že správne a keby som trafil všetky terče, už by som sa nemal ani na čo sťažovať."

Najťažšie sa hovorilo Martinovi Otčenášovi. "Veľmi sa zmenil vietor oproti nástrelu, úplne opačne mi zafúkal, mieridlá som si upravoval, no vôbec som nevedel kam."

muži - šprint na 10 km: 1. Emil Hegle Svendsen (Nór.) 23:25,1 (1 tr. okr.), 2. Martin Fourcade (Fr.) +8,1 (1), 3. Jakov Fak (Slovin.) 11,2 (0), 4. Ole Einar Björndalen (Nór.) 19,9 (1), 5. Dmitrij Malyško (Rus.) 23,2 (0), 6. Alexis Boeuf (Fr.) 25,0 (0), 7. Anton Šipulin (Rus.) 32,9 (1), 8. Fredrik Lindström (Švéd.) 38,0 (2), 9. Jevgenij Ustiugov (Rus.) 38,4 (1), 10. Simon Eder (Rak.) 38,6 (0), ...30. Matej Kazár 1:36,4 (4), 50. Pavol Hurajt 2:14,2 (1), 59. Miroslav Matiaško 2:35,8 (2), 92. Martin Otčenáš (všetci SR) 3:39,8 (5)
 

Vyberte región